top of page

Uitvoerenden

foto Ingrid.jpg

Ingrid Kappelle – sopraan

​

Een enorm repertoire, diversiteit in stijlbeheersing, een niet aflatende zoektocht naar vocale perfectie, enkele statements die Ingrid Kappelle typeren in een carrière die nog dagelijks verrijkt wordt met nieuwe ervaringen. Op 4-jarige leeftijd manifesteerde zich een onmiskenbaar muzikaal talent dat leidde tot een muziekvakopleiding. Allereerst lag het accent op een toekomst als pianiste. Op het conservatorium werd echter haar vocale talent ontdekt. In 1988 voltooide Ingrid Kappelle de laatste van haar vakopleidingen solozang, allen cum laude (opera, solozang DM en UM, Kamermuziek).

Al tijdens haar studies in Maastricht en Engeland was ze een veel gevraagd soliste: opera, oratorium, liedrecital, contemporain repertoire, allemaal vakgebieden waarin ze telkens weer publiek en pers weet te betoveren. Met ensembles, gespecialiseerd in het hedendaagse repertoire worden regelmatig wereldpremières van gerenommeerde componisten gerealiseerd.

​

Haar stem heeft een warm timbre, wat typerend is voor het lyrisch dramatische sopraan vak, passend bij haar karakter en persoonlijkheid.

​

Opera heeft in het totale pakket een bijzondere rol. Mozart, Pijper en Van de Putte naast Verdi en Strauss. Ook daarin neemt ze een totaal eigen weg waarin onderzoek en breedheid componisten inspireren voor haar te schrijven. Zij zong de hoofdrol in La Forza del Destino van Verdi in een regie van Howard van Dodemondt, Rosalinde in die Fledermaus, maar ook de wereldpremière van I am her mouth, een solo opera. Ze zong met jeugdtheater Sonnevanck 200 voorstellingen (waarin zij de enige zanger was!) van de gevierde en bekroonde productie Hans en Grietje, met onder andere het Nieuw Ensemble zonder dirigent. Tijdens het festival “Traces” was zij de Artist in Residence en verzorgde verscheidene masterclasses, recitals en concerten met contemporain repertoire.

 

In haar carrière staan vele grote werken van componisten uit de laatste vijf eeuwen naast elkaar. Als er al wel gesproken kan worden van een specialisme dan is Ingrid Kappelle de zangeres bij uitstek van het oeuvre van Olivier Messiaen. Het volledige repertoire is inmiddels opgenomen op cd (Briljant Classics) met haar pianist, Håkon Austbö. In deze pianovirtuoos vindt Ingrid de perfecte partner in crime in dit enorm appellerende repertoire. Deze cd is in de internationale pers met groot enthousiasme ontvangen. Ook nam ze een cd op met het vocale oeuvre van de Nederlandse componiste Bertha Frensel Wegener Koopman.

 

Naast haar internationale concertpraktijk is Kappelle twaalf jaar verbonden geweest als hoofdvakdocente solozang aan het Maastrichts Conservatorium. Ze gaf een interpretatie cursus aan het Amsterdams Conservatorium specifiek voor het Messiaen repertoire en is een veelgevraagd jurylid onder andere bij de staatsexamens solozang. Ze gaf gastcolleges aan de Hogeschool voor Logopedie te Rotterdam en heeft een bloeiende privépraktijk als zangpedagoge. Ze is een veelgevraagd stemvormer bij koren in Nederland en is dirigente van het Vocaal Ensemble Cappella Constancis.

 

In 2017 rondde zij de applicatieopleiding Koordirectie voor vakmusici af bij Rob Vermeulen en Fokko Oldenhuis. Als dirigent volgde ze masterclasses bij Jos van Veldhoven, Daan Admiraal, Eric van Nevel, Anton Kersjes en Jan Eelkema.

​

Mirjam IJsseldijk - sopraan

​

Mirjam IJsseldijk studeerde klassiek piano bij Aquiles Delle Vigne aan het Rotterdams Conservatorium en Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium. Ze studeerde kamermuziek bij Tan Crone en ontwikkelde een grote belangstelling voor ensemblespel. Met een hedendaags ensemble werkte ze met de componist György Ligeti aan diens werk. Regelmatig is ze te horen in recitals, zowel solo als in diverse kamermuziekbezettingen, waarin ze een duidelijke voorkeur toont voor het uitvoeren van minder alledaagse repertoire. Ze maakte enkele radio-opnamen en gaf een huisconcert bij Prinses Christina.

Mirjam-studieweekend2_edited.jpg

In zingen heeft ze een nieuwe muzikale passie gevonden. Momenteel bereidt ze zich voor op het Staatsexamen solozang. Ze studeert klassieke zang aan de Schumann Akademie en volgt haar klassieke zanglessn bij Ingrid Kappelle en Annelies Prins, lichte muziek bij Caspar de Jonge en Marga Zwirs en directielessen bij Patrick van der Linden. Masterclasses volgde ze o.a. bij Maarten Koningsberger, Francis van Broekhuizen en Wiebke Göetjes.

​

Haar repertoire omvat vier eeuwen muziekgeschiedenis, waarbij ze zich evenzeer thuis voelt in Renaissancemuziek als in het hedendaags repertoire. Ze is regelmatig te horen als solist bij koren en ensembles, zong in de opera Hänsel und Gretel en bracht met pianiste Liesbeth Eggen een liedrecital met 20e-eeuwse liederen. 

 

Ze is dirigent van het Capels Vrouwenkoor, Jongerenkoor Twentysomething en Kinderkoor KiK en geeft in haar privélespraktijk dagelijks met groot enthousiasme zang- en pianolessen.

 

www.mirjamijsseldijk.nl

​

​

Cees-Willem van Vliet - piano​

​

Cees- Willem van Vliet (1980) studeerde orgel en kerkmuziek bij Jan Raas en Reitze Smits aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en behaalde met grootste onderscheiding zijn masterexamens orgel aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij studeerde bij Joris Verdin. Hij behaalde aan hetzelfde instituut ook zijn meestergraad koordirectie bij Luc Anthonis en studeerde klavecimbel bij Ewald Demeyere. Daarnaast studeerde hij enige jaren theologie aan de universiteiten van Utrecht en Leiden.

Hij werkte jarenlang als kerkmusicus met mensen met een verstandelijke beperking en deed onderzoek naar kerkmuziek, liturgie en sociale integratie. Zijn veelzijdige praktijk met koren en instrumentalisten, vieringen en concerten was zondermeer uniek te noemen. Een weergave van die praktijk vond zijn beslag in een tweetal CD opnames ('Elke zondag is een feest' met de verschillende koren van de instelling en 'Noorderlicht' met hoboïst Theo-Hans Kuyvenhoven).

Sinds 2012 is Cees-Willem cantor-organist van de Bergkerk in Amersfoort. Naast de wekelijkse vieringen waarin hij de Bergkerkcantorij dirigeert of de orgels van de Bergkerk bespeelt, zette hij daar de serie 'Muziek op de Berg' in de steigers, waarin zowel oude muziek in historische setting wordt als ook nadrukkelijk aandacht is voor nieuwe muziek en liturgisch en kerkmuzikaal experiment. Per 1 mei 2014 is hij tevens organist van de Lutherse Kerk in Amersfoort, waar hij mee vormgeeft aan de zoektocht naar nieuwe vormen van kerk zijn en het vieren van liturgie.

Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus geeft Cees-Willem concerten als organist en klavecinist en is hij een veelgevraagd begeleider van de meest uiteenlopende koren en solisten. Hij geeft ook lezingen en workshops over kerkmuziek, liturgie en sociale integratie en schreef columns voor het tijdschrift 'Muziek & Liturgie', waarvan hij thans redactielid is. Hij is dirigent van Gemengde Zangvereniging Vriendschap in Berkenwoude en mede-oprichter en dirigent van het Nieuw Krimpenerwaards Kinderkoor.

In zijn werk als musicus heeft hij een grote voorliefde voor het uitvoeren van nieuw repertoire en het plaatsen van oude muziek in de originele context. De eerste liefde leidde onder andere tot het verzorgen van prijswinnende premières in Kortrijk (B) en Kampen (NL), het laatste in een tweetal bijzondere reconstructies van Noord-Duitse orgelvespers en een viering van het Middeleeuwse feest van Martinus Translatie, een vaardigheid die hij ook in het kader van de serie Muziek op de Berg weer ter hand heeft genomen.

 

bottom of page