Uitvoerenden

Ingrid Kappelle – sopraan

Een enorm repertoire, diversiteit in stijlbeheersing, een niet aflatende zoektocht naar vocale perfectie, enkele statements die Ingrid Kappelle typeren in een carrière die nog dagelijks verrijkt wordt met nieuwe ervaringen. Op 4-jarige leeftijd manifesteerde zich een onmiskenbaar muzikaal talent dat leidde tot een muziekvakopleiding. Allereerst lag het accent op een toekomst als pianiste. Op het conservatorium werd echter haar vocale talent ontdekt. In 1988 voltooide Ingrid Kappelle de laatste van haar vakopleidingen solozang, allen cum laude (opera, solozang DM en UM, Kamermuziek).

Al tijdens haar studies in Maastricht en Engeland was ze een veel gevraagd soliste: opera, oratorium, liedrecital, contemporain repertoire, allemaal vakgebieden waarin ze telkens weer publiek en pers weet te betoveren. Met ensembles, gespecialiseerd in het hedendaagse repertoire worden regelmatig wereldpremières van gerenommeerde componisten gerealiseerd.

Haar stem heeft een warm timbre, wat typerend is voor het lyrisch dramatische sopraan vak, passend bij haar karakter en persoonlijkheid.

Opera heeft in het totale pakket een bijzondere rol. Mozart, Pijper en Van de Putte naast Verdi en Strauss. Ook daarin neemt ze een totaal eigen weg waarin onderzoek en breedheid componisten inspireren voor haar te schrijven. Zij zong de hoofdrol in La Forza del Destino van Verdi in een regie van Howard van Dodemondt, Rosalinde in die Fledermaus, maar ook de wereldpremière van I am her mouth, een solo opera. Ze zong met jeugdtheater Sonnevanck 200 voorstellingen (waarin zij de enige zanger was!) van de gevierde en bekroonde productie Hans en Grietje, met onder andere het Nieuw Ensemble zonder dirigent. Tijdens het festival “Traces” was zij de Artist in Residence en verzorgde verscheidene masterclasses, recitals en concerten met contemporain repertoire.

 

In haar carrière staan vele grote werken van componisten uit de laatste vijf eeuwen naast elkaar. Als er al wel gesproken kan worden van een specialisme dan is Ingrid Kappelle de zangeres bij uitstek van het oeuvre van Olivier Messiaen. Het volledige repertoire is inmiddels opgenomen op cd (Briljant Classics) met haar pianist, Håkon Austbö. In deze pianovirtuoos vindt Ingrid de perfecte partner in crime in dit enorm appellerende repertoire. Deze cd is in de internationale pers met groot enthousiasme ontvangen. Ook nam ze een cd op met het vocale oeuvre van de Nederlandse componiste Bertha Frensel Wegener Koopman.

 

Naast haar internationale concertpraktijk is Kappelle twaalf jaar verbonden geweest als hoofdvakdocente solozang aan het Maastrichts Conservatorium. Ze gaf een interpretatie cursus aan het Amsterdams Conservatorium specifiek voor het Messiaen repertoire en is een veelgevraagd jurylid onder andere bij de staatsexamens solozang. Ze gaf gastcolleges aan de Hogeschool voor Logopedie te Rotterdam en heeft een bloeiende privépraktijk als zangpedagoge. Ze is een veelgevraagd stemvormer bij koren in Nederland en is dirigente van het Vocaal Ensemble Cappella Constancis.

 

In 2017 rondde zij de applicatieopleiding Koordirectie voor vakmusici af bij Rob Vermeulen en Fokko Oldenhuis. Als dirigent volgde ze masterclasses bij Jos van Veldhoven, Daan Admiraal, Eric van Nevel, Anton Kersjes en Jan Eelkema.

Mirjam IJsseldijk - sopraan

Mirjam IJsseldijk studeerde klassiek piano bij Aquiles Delle Vigne aan het Rotterdams Conservatorium en Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium. Ze studeerde kamermuziek bij Tan Crone en ontwikkelde een grote belangstelling voor ensemblespel. Met een hedendaags ensemble werkte ze met de componist György Ligeti aan diens werk. Regelmatig is ze te horen in recitals, zowel solo als in diverse kamermuziekbezettingen, waarin ze een duidelijke voorkeur toont voor het uitvoeren van minder alledaagse repertoire. Ze maakte enkele radio-opnamen en gaf een huisconcert bij Prinses Christina.

In zingen heeft ze een nieuwe muzikale passie gevonden. Momenteel bereidt ze zich voor op het Staatsexamen solozang. Ze studeert klassieke zang aan de Schumann Akademie en volgt haar zangopleiding bij Ingrid Kappelle, Annelies Prins en Marga Zwirs. Masterclasses volgde ze o.a. bij Maarten Koningsberger, Francis van Broekhuizen en Wiebke Göetjes.

Haar repertoire omvat vier eeuwen muziekgeschiedenis, waarbij ze zich evenzeer thuis voelt in Renaissancemuziek als in het hedendaags repertoire. Ze is regelmatig te horen als solist bij koren en ensembles, zong in de opera Hänsel und Gretel en bracht met pianiste Liesbeth Eggen een liedrecital met 20e-eeuwse liederen. 

 

Ze is dirigent van vrouwenkoor Zus en Zo, Jongerenkoor Twentysomething en Kinderkoor KiK en geeft in haar privélespraktijk dagelijks met groot enthousiasme zang- en pianolessen.

 

www.mirjamijsseldijk.nl

Gerard de Wit - klavecimbel

Gerard de Wit is zowel de oprichter, als de artistiek leider van stichting Dutch Baroque. Dirigent, organist en klavecinist Gerard de Wit werd in 1985 te Dordrecht geboren. In 2006 en 2007 studeerde hij koordirectie en zang aan de Hogeschool IDE te Gorinchem. Hij studeerde hoofdvak Orgel Bachelor bij Bas de Vroome en Master bij Ton Koopman. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij hoofdvak Klavecimbel bij docenten Ton Koopman en Tini Mathot. De Bachelor- en Masterstudies werden cum laude afgesloten.

 

Tijdens zijn studies deed hij onderzoek naar ‘De instrumentale muziek van- en het leven van de figuur J. P. Sweelinck’. Tevens deed hij onderzoek naar de incomplete Cantate BWV 188 van J.S. Bach. Uit deze cantate reconstrueerde hij de Sinfonia naar aanleiding van het complete klavecimbelconcert BWV 1052. Hij studeerde Basso Continuo bij Bernard Winsemius, Patrick Ayrton en Kathryn Cok. Ook volgde hij lessen Historische Documentatie en Capita Selecta (Universiteit Leiden) bij Ton Koopman. Gerard geeft concerten in binnen- en buitenland. Hij won diverse eerste en tweede prijzen. Voor een compositiewedstrijd won hij de eerste- en publieksprijs.

 

Nog voor de afronding van zijn studies richtte hij een kamerkoor op met in het bijzonder aandacht voor het zeventiende en achttiende-eeuws repertoire. Sinds de oprichting van het barokorkest Dutch Baroque Orchestra in 2014, heeft dit kamerkoor de naam Dutch Baroque Vocal Consort. Gerard is artistiek leider van Stichting Dutch Baroque. Ook geeft hij orgel- en klavecimbellessen.

 

Gerard de Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam. Een aantal orgelcomposities zijn uitgegeven bij uitgeverij Den Hertog te Houten. Sinds 2016 is hij bezig met de samenstelling van een Psalmkoraalboek voor orgel. Als kerkorganist is Gerard verbonden aan de Hervormde gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk.

 

Gerards uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler, dirigent en componist zijn op diverse Cd’s vastgelegd. In 2015 richtte hij zijn eigen platenlabel Dutch Baroque Records op.

 

www.gerarddewit.nl / www.dutchbaroque.nl / www.dutchbaroquerecords.nl

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now